Verhalen en ideeën voor wanneeer meedoen niet vanzelf gaat

Wat kun je zeggen als je NIET met Arje wil spelen?

Ongemakkelijk. Je ziet het meteen dat Arje niet helemaal is zoals ieder ander. Je lacht wat. Giechelt. Hij stelt je de ene na de andere vraag. En jij zit hier niet op te wachten.

Arje vindt het wél gezellig: lekker even een uurtje trampoline springen, beetje kletsen, kinderen ontmoeten. 

Maar eigenlijk zit jij niet op deze exclusieve aandacht te wachten. Je wil gewoon springen met je vriendje. Het is vakantie, en dat uurtje springen is zó voorbij.

 

Wat er dan gebeurt

En dus zeg je dat je ‘Piet Snot’ heet, en je lacht je slap als je merkt dat Arje dat nog gelooft ook. Maar Arje denkt dat hij iets heel grappigs zei en hij lacht vrolijk met je mee. Je stuurt hem een andere kant op, wat hij nietsvermoedend doet. Dan ren je snel samen met je vriendje weg. 

Dit ‘spelletje’ herhaalt zich. Ik had het te laat in de gaten om je iets mee te geven. Het is belangrijk dat je dit weet want het zorgt ervoor dat het een volgende keer minder ongemakkelijk voor je zal zijn, maar juist gewoon helemaal goed. 💚 Dat gun ik je zo.

 

Wat je wél kunt doen

Wat ik je wil zeggen is dit: iemand voor de gek houden terwijl je wéét dat hij je niet begrijpt, dat is niet oké. 

Als je liever niet met iemand wil spelen, dan mag je dat… gewoon zeggen. 💡 En ja: dat is best wel heel moeilijk. Ik snap het. Zelfs grote mensen vinden dit moeilijk. Maar je hoeft niet met iedereen te spelen. En je hoeft het óók niet met iedereen goed te kunnen vinden. Dat kan ook helemaal niet. 

 

Hoe geef je je grens aan, terwijl je de ander in z’n waarde laat?

Hoe doe je dat nou? Jouw grens aangeven, terwijl je de ander in z’n waarde laat?

Een suggestie: ‘Hé! Hoe heet je ook alweer? Arje? Leuk hè, trampoline springen. Ik ben samen met mijn vriend een uurtje aan het springen. Daar heb ik me erg op verheugd. Dus dat gaan we lekker doen. Maar ik wil wel nog even kijken hoe hoog je kunt springen! Zo! Dat is hoog! Kijk, ik kan zo hoog. Leuk hè! Nou, nu gaan we met z’n tweetjes weer even verder. Lekker springen hoor! Veel plezier!’

Dit leer je niet uit boeken, je leert het alleen door te oefenen. En dat kan alleen als je elkaar ontmoet. Soms ontmoet je iemand met wie je onverwacht heel veel plezier hebt. Soms niet, dan leer je ervan.

En dat… is helemaal oké. 

🍀

 

Over Makkelijker Meedoen

Hoi, ik ben Maud Wilms! Ik ben moeder van Arje en Loek. Ik schrijf blogs en maak Makkelijker Meedoen de Podcast. Ik doe dit niet in opdracht van een werkgever. Ik doe dit op eigen initiatief omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat meedoen makkelijker wordt. Hoe kunnen kinderen met een beperking opgroeien in de buurt? Hoe kunnen ze een plek middenin de samenleving krijgen in plaats van erbuiten? Bestaande systemen maken dat moeilijk en de zorg ís soms ook gewoon groot.

Door over deze zoektocht naar Makkelijker Meedoen voor mijn zoon Arje te delen, hoop ik dat meedoen voor andere kinderen ook steeds makkelijker wordt. Aangezien mijn blog en podcast soms wat uit de hand loopt, bied ik verschillende e-books als betaalde versie aan.

Zoals deze bijvoorbeeld:

Op die manier kan ik blogs blijven schrijven en een podcast blijven maken om die belangrijke boodschap te blijven verspreiden: meedoen moet makkelijker worden!

 

 

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

PODCAST: ‘Ik ken niemand van mijn leeftijd zonder een beperking. De enige mensen die ik ken zijn kinderen en jongeren met een beperking.’ En dit zegt iemand met spierdystrofie die weet dat hij maar 30 jaar gaat worden. Dat is voor mij de urgentie. Waarom doen we dat? Waar zijn we mee bezig? ~ Aldus Beno Schraepen. Luister mee en maak het leven van je kind nét een stapje inclusiever.
In een busje wordt Arje nu naar zijn nieuwe school gebracht. Na 9 jaar fietsen en wandelen naar de reguliere basisschool om de hoek, werd alles anders. ‘s Morgens geen ‘ha Arje’ meer op straat. Geen gezwaai. Niets. Geen gezonde start van de dag meer. Zijn eigen regie én zichtbaarheid is helemaal weg… Wat heb ik ermee lopen worstelen. Het resultaat van die worsteling vertel ik je hier: