Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Wat kun je zeggen als je NIET met Arje wil spelen?

Ongemakkelijk. Je ziet het meteen dat Arje niet helemaal is zoals ieder ander. Je lacht wat. Giechelt. Hij stelt je de ene na de andere vraag. En jij zit hier niet op te wachten.

Arje vindt het wél gezellig: lekker even een uurtje trampoline springen, beetje kletsen, kinderen ontmoeten. Maar eigenlijk zit jij niet op deze exclusieve aandacht te wachten. Je wil gewoon springen met je vriendje. Het is vakantie, en dat uurtje springen is zó voorbij. Wat kun je zeggen als je NIET met Arje wil spelen?

 

Wat er dan gebeurt

En dus zeg je dat je ‘Piet Snot’ heet, en je lacht je slap als je merkt dat Arje dat nog gelooft ook. Maar Arje denkt dat hij iets heel grappigs zei en hij lacht vrolijk met je mee. Je stuurt hem een andere kant op, wat hij nietsvermoedend doet. Dan ren je snel samen met je vriendje weg. 

Dit ‘spelletje’ herhaalt zich. Ik had het te laat in de gaten om je iets mee te geven. Het is belangrijk dat je dit weet want het zorgt ervoor dat het een volgende keer minder ongemakkelijk voor je zal zijn, maar juist gewoon helemaal goed. 💚 Dat gun ik je zo.

 

Wat je wél kunt doen

Wat ik je wil zeggen is dit: iemand voor de gek houden terwijl je wéét dat hij je niet begrijpt, dat is niet oké. 

Als je liever niet met iemand wil spelen, dan mag je dat… gewoon zeggen. 💡 En ja: dat is best wel heel moeilijk. Ik snap het. Zelfs grote mensen vinden dit moeilijk. Maar je hoeft niet met iedereen te spelen. En je hoeft het óók niet met iedereen goed te kunnen vinden. Dat kan ook helemaal niet. 

 

Hoe geef je je grens aan, terwijl je de ander in z’n waarde laat?

Hoe doe je dat nou? Jouw grens aangeven, terwijl je de ander in z’n waarde laat?

Een suggestie: ‘Hé! Hoe heet je ook alweer? Arje? Leuk hè, trampoline springen. Ik ben samen met mijn vriend een uurtje aan het springen. Daar heb ik me erg op verheugd. Dus dat gaan we lekker doen. Maar ik wil wel nog even kijken hoe hoog je kunt springen! Zo! Dat is hoog! Kijk, ik kan zo hoog. Leuk hè! Nou, nu gaan we met z’n tweetjes weer even verder. Lekker springen hoor! Veel plezier!’

Dit leer je niet uit boeken, je leert het alleen door te oefenen. En dat kan alleen als je elkaar ontmoet. Soms ontmoet je iemand met wie je onverwacht heel veel plezier hebt. Soms niet, dan leer je ervan.

En dat… is helemaal oké. 

🍀

 

____

Het spel waaraan iedereen kan meedoen

Op zoek naar een leuk spel waar iedereen wél aan mee kan doen? Tijdens een familiefeestje? Wanneer vrienden met kinderen op bezoek komen? Oudjaarsavond? Pasen? Kerst? ’t Maakt niet uit! Selfie Hunt is hét spel waaraan iedereen kan meedoen. Je past het eenvoudig aan je eigen wensen aan. Supersnel. Supersimpel. Download hier de .pdf met printable. Veel plezier!

 

Wanneer lukt meedoen wél? Lees verder in deze blogs:

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?