Verhalen en ideeën voor wanneeer meedoen niet vanzelf gaat

10 dingen die je leert als je speelt met Arje

Arje (8) heeft een verstandelijke beperking. Hij geniet ervan wanneer hij met de kinderen uit de buurt speelt, maar het gaat niet altijd vanzelf. Dit leren de kinderen van hém.

Spelen is best moeilijk. Je moet elkaar dingen duidelijk maken, voor elkaar zorgen, water bij de wijn doen en soms ook lekker je eigen zin doordrijven.

Arje (8) heeft een verstandelijke beperking en is zich niet bewust van deze sociale processen. Hij laat zich leiden door het moment en geniet van de gezelligheid om hem heen. Toch leren kinderen juist van hem 21e eeuw vaardigheden die ze onmogelijk uit boeken kunnen leren.

Ik zet de 10 dingen die kinderen leren als ze met Arje spelen op een rij. Daarna verklap ik de belangrijkste voorwaarde die ervoor zorgt dát ze dit leren. En… ik heb een spannende vraag voor je…!

 

De 10 dingen die je leert als je speelt met Arje

1.
Je kijkt niet meer vreemd op als je Arje niet verstaat. Je weet dat je dan kunt vragen: ‘Wat zei je, Arje?’ Dan vertelt hij het je met alle plezier nog eens.
Je leert dat je een vraag kunt stellen, als iets onduidelijk is. 

 

2.
Je weet dat je altijd in de tuin mag komen spelen, maar dat Arje niet met jou op straat mag spelen. Je weet dat je dat ook niet aan hem moet vragen, want Arje zegt altijd ‘ja’.
Je leert dat je verantwoordelijk bent voor de woorden die je kiest.

 

3.
Je bent gewend aan Arje’s kenmerkende loopje (houterig en verend ineen).
Je leert dat iedereen anders beweegt.

 

4.
Je hebt gemerkt dat je Arje aan het lachen kunt maken door het spelen van een klapspelletje. Hij zal je zonder enige gêne en met een grote, uitnodigende lach op zijn gezicht, 9 keer vragen of je het nog eens wil doen. Je ervaart dat hij er nog eens 9 keer oprecht van onder de indruk zal zijn en dat hij niet schroomt je dat te laten weten.
Je leert hoe sterk de kracht van herhaling is.

5.
Je weet dat Arje op elk geluid dat hij hoort, wil reageren. Soms wordt hij er heel blij van, soms schrikt hij er juist van. Je weet dat het helpt om er even met hem over te kletsen. En dat je hem weer naar het moment kunt halen door te roepen: ‘Arje! Schieten maar, die bal!’
Je leert mee te bewegen, en daarna je eigen wens op tafel te leggen.

6.
Je weet dat Arje altijd blij is om je te zien.
Je leert hoe fijn het voelt wanneer je welkom bent.

 

7.
Je weet dat je beter niet kunt zeggen: ‘Misschien kom ik straks nog even langs.’ Want Arje denkt dan zeker te weten dat je komt. Terwijl jij dat niet zo bedoelde.
Je leert duidelijke woorden te kiezen voor je gedachten.

 

8.
Je weet dat je nadrukkelijk afscheid van hem moet nemen als je weer weg gaat. Als je dat namelijk vergeet, weet je dat hij er erg verdrietig van wordt als hij later merkt dat jij er niet meer bent.
Je leert dat iets afsluiten belangrijk kan zijn.

 

9.
Je weet dat Arje erg houdt van muziek, van drummen en van liedjes zingen. Hij kent er meer uit zijn hoofd dan jij!
Je leert dat iedereen zijn eigen talent heeft, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo.

10.
Je weet dat Arje het heel leuk vindt als je komt spelen, al speelt hij niet altijd met je samen. Je begrijpt dat hij vooral geniet van het feit dat jij er bent.
Je leert dat ‘zijn’ belangrijker is dan ‘doen’.

 

Dit zijn ze. Tien 21e eeuw vaardigheden die kinderen niet uit boeken leren.

Wij hoeven alleen maar de belangrijkste voorwaarde te creëren die ervoor zorgt dat ze de kans krijgen om zich deze vaardigheden eigen te maken. Deze voorwaarde is heel eenvoudig én moeilijk tegelijkertijd: ontmoeten.
Zonder ontmoeting, geen kans om te spelen met elkaar en te leren van elkaar.

 

Spannende vraag

Zoals beloofd zou ik je op het eind een spannende vraag stellen. De vraag is spannend omdat ik je misschien een beetje uit je comfort zone trek. Ben je er klaar voor…?

Heb jij kinderen? En woont er in de buurt een kind met een beperking? Ken je elkaar van ‘zien’ of van ‘hallo zeggen’? Ga samen met je kind eens langs en vraag of hij/zij mee wil naar de speeltuin om de hoek. Misschien gaat de andere ouder mee, of voelt het van beide kanten veilig genoeg wanneer je de andere ouder verzekert dat je erbij blijft. Vraag naar dingen die je even moet weten. Veel plezier!

Heb jij een kind met beperking? En twijfel je soms… Ik snap het zo goed… Maar regel (vandaag nog!) een speelafspraak voor je kind. Je vergroot de wereld… voor jouw kind én voor kinderen in de buurt!

Misschien ontstaat er door jouw initiatief een gezellige middag of een nieuwe vriendschap!

Deze supermooie tekening komt uit mijn voorleesboek Len en zijn broer en is gemaakt door ninamaakt

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

PODCAST: ‘Ik ken niemand van mijn leeftijd zonder een beperking. De enige mensen die ik ken zijn kinderen en jongeren met een beperking.’ En dit zegt iemand met spierdystrofie die weet dat hij maar 30 jaar gaat worden. Dat is voor mij de urgentie. Waarom doen we dat? Waar zijn we mee bezig? ~ Aldus Beno Schraepen. Luister mee en maak het leven van je kind nét een stapje inclusiever.