Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Over Makkelijker Meedoen

Hoi, ik ben Maud Wilms (1983), initiatiefnemer van Makkelijker Meedoen. Ik woon in Apeldoorn, ben getrouwd met RJ en moeder van Arje (2009) en Loek (2011).

Arje heeft het Williams-Beuren Syndroom. Het is een chromosomen-afwijking die o.a. zorgt voor een verstandelijke beperking, motorische moeilijkheden, een medische problematiek en verschillende angsten. Toen hij geboren werd, was ik helemaal niet bezig met meedoen. We waren vooral bezig met overleven: ziekenhuisbezoeken wisselde elkaar in rap tempo af. Arje had met alle basiszaken hulp nodig: eten, slapen, groeien, praten, bewegen… het ging allemaal niet vanzelf.

Anderen beseften eerder dan ik dat hij zijn hele leven hulp en zorg nodig zou hebben. Dat hij niet zelfstandig zou kunnen wonen. En dat hij geen betaalde baan zou krijgen.

Kwaliteiten
Tussen alle slapeloze nachten door, zag ik vooral Arje’s kwaliteiten: hij was gek op contact, bleek een begenadigd imitator én was gek op muziek. Alles wat hij een ander zag doen, probeerde hij ook. En elke keer als ik liedjes zong, breidde zijn woordenschat stapje voor stapje uit. Ik vroeg me af hoe hij zich zou ontwikkelen wanneer hij omringd zou zijn door kinderen die praten, bewegen en leren…

Ondanks dat het medisch kinderdagverblijf iets anders adviseerde, ging Arje naar een reguliere school bij ons in de buurt. Dat staat hier nu alsof we ‘dat zomaar even regelden’. Ik haal je meteen uit die droom (sorry!). Het hele proces heeft zo’n 1,5 jaar geduurd. Inmiddels gaat Arje naar groep 8. Maar hoe moeilijk het ook was, en soms ook nog steeds is, Arje mag er zijn. Hij is er. Hij speelt. Hij leert. Hij ontmoet. Hij feest. En wat nog het mooiste is… hij GEEFT.

Big time.

En inmiddels weet iedereen dat: op school en in de buurt.


Beginnen is het moeilijkst

Zodra je afwijkt van het gebaande pad… kom je dingen tegen die je van tevoren niet had kunnen bedenken. Maar het mooie is ook: zodra je eenmaal begonnen bent met het organiseren van ontmoetingen en uitwisselingen… vind je er steeds meer.

De weg is pittig en mijn ervaring als leerkracht in het onderwijs hielp (en helpt) ontzettend.
Maar wat wou ik dat er in die tijd een website als deze had bestaan.


Schrijven

Naast mijn baan in het onderwijs maakte ik, als uit de hand gelopen hobby, op hoog niveau muziek en schreef liedjes.
In 2014 werd ik zzp’er: Op congressen en bijeenkomsten schrijf ik een lied, en zing dit op het eind.

In 2016 schreef ik een hele CD vol met liedjes over meedoen.

Ook schreef ik voor het online platform Lotje&Co waar ik blogs deelde over de schoolkeus voor Arje.
In 2019 schreef ik een voorleesboek waarin iedereen meedoet.

De start van Makkelijker Meedoen
Andere ouders belden me met hun vragen: ‘hoe heb je het regulier onderwijs eigenlijk aangepakt, Maud?’ en ‘mijn kind gaat naar speciaal onderwijs, hoe regel ik dan tóch dat hij in de buurt kan spelen?’
Ondertussen werd ik gevraagd om op bijeenkomsten in zorg en onderwijs workshops en lezingen te geven over meedoen, besloot ik dat het tijd werd om mijn verhalen en ideeën te bundelen op deze website.

Meedoen
Ik vind het superleuk dat je je weg naar Makkelijker Meedoen hebt gevonden. Ik hoop dat je hier vindt wat je zoekt: ideeën en verhalen over hoe meedoen makkelijker wordt! Het is mijn grote wens dat kinderen met een beperking of uitdaging zoveel mogelijk in de buurt opgroeien. Het zorgt er namelijk voor dat kinderen op jonge leeftijd begrijpen dat we allemaal anders zijn, en dat juist dat de gewoonste zaak van de wereld is.

Al die ervaringen nemen kinderen mee naar hun volwassen leeftijd.
Stel je voor… Hoe zou de wereld er dán uitzien…?

Lijkt me prachtig!
Met ‘n warme virtuele groet,
Maud Wilms


Verhalen en ideeën

Op makkelijkermeedoen.nl vind je geen medische uiteenzettingen of geklaag, maar wel veel voorbeelden, ideeën en positiviteit. Ik ben niet aangesloten bij een organisatie en ontvang geen funding. Ik startte dit initiatief op eigen kracht omdat het me met heel mijn hart raakt.

Tekeningen
De tekeningen op deze website komen uit mijn boek Len en zijn broer. Ze zijn gemaakt door ninamaakt. Het boek vind je in de shop. 

Foto’s
De foto’s van mij en mijn gezin bovenaan de pagina zijn gemaakt door Renee Krijgsman. 
De foto’s op deze pagina waarop ik zingend te zien ben, zijn gemaakt door Peter Kos en Charlotte Grips.