Verhalen en ideeën voor wanneeer meedoen niet vanzelf gaat

Luister naar de trailer van Makkelijker Meedoen de Podcast

Hoe kan het dat meedoen voor kinderen met een beperking zo moeilijk is? En hoe kunnen we dat makkelijker maken? In Makkelijker Meedoen de Podcast gooi ik de boel open! 

 

Luister deze podcast via APPLE PODCAST  I  SPOTIFY  I  STITCHER


Hoe kan het dat meedoen voor kinderen met een beperking zo moeilijk is? En hoe kunnen we dat makkelijker maken? In Makkelijker Meedoen de Podcast gooi ik de boel open! Dat is best spannend… want inclusie voor kinderen met een beperking is niet voor niets nog best moeilijk in de praktijk. En het is tijd om dat te veranderen!

Hoi, ik ben Maud Wilms en mijn zoon Arje heeft een verstandelijke beperking. Het liefst ontmoet Arje andere kinderen, stelt hij vragen aan iedereen die hij tegenkomt en speelt graag samen. Zijn motto is: een dag niemand ontmoet, is een dag niet geleefd.

 

Dat is een uitdaging

Maar ja, hij kan niet zelf de straat op of in zijn eentje naar de speeltuin. Er moet altijd iemand bij zijn. Arje zelf is superenthousiast, die wíl gezellige dingen met anderen doen. Hierdoor word ik aangespoord om er ook echt werk van te maken. We hebben al heel wat stappen gezet, maar er zijn ook nog wel wat hobbels te nemen.

Soms zijn heel gewone plekken niet toegankelijk voor hem, of zijn er dingen die hem angstig maken. Soms moet ík een drempel over; dan denk ik bijvoorbeeld dat het niet voor hem is weggelegd of dat anderen niet op hém zitten te wachten.

 

Spannend

Dus dat maakt het best wel spannend om het hier over te hebben. Toch vind ik het nodig. Want uit onderzoek* blijkt dat 73% van de kinderen met een handicap meer vriendjes in de buurt zou willen hebben en vaker zou willen afspreken. Dat moet toch gewoon lukken! Dat kan alleen als ik bij mezelf begin. Dus die gedachten van net, die me niet helpen… tja, die moeten dus als eerste de deur uit. Want ik zie ook welke dag weer wat meedoen in Arje’s leven toevoegt. En niet alleen in zijn leven: de wereld om hem heen wordt vriendelijker, socialer, lang-za-mer. Is dat niet precies wat we nu nodig hebben?

 

Hoe dan?

Dus, ben je nieuwsgierig naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je zorgintensieve kind kan spelen met andere kinderen? Hoe je kind anderen ontmoet, hoe je vrije tijd kunt indelen of hoe je schoolkeuzes maakt? Voor welke meedoen-uitdagingen jij en je kind ook staan? Dan is deze podcast voor jou. Ik deel de leukste ideeën en verhalen, alle dingen die ik uitprobeer en die op niets uitlopen… en de beste tips die je uitnodigen om stap voor stap werk te maken van samen spelen en meedoen voor je kind.

Je kunt elkaar alleen ontmoeten als je er bent!

 

Abonneer!

Je kunt naar deze podcast luisteren op je favoriete podcast-platform. Abonneer je op deze podcast en je ziet vanzelf wanneer ik een nieuwe aflevering plaats. Zodra je dat doet, help je andere ouders, zorg- en onderwijsprofessionals om deze podcast te vinden. En dat is belangrijk, want: meedoen is een werkwoord, maar wat heerlijk als dat een beetje makkelijker wordt!

 

Links

*Je kunt het onderzoek hier teruglezen.

 

Luister deze podcast via APPLE PODCAST  I  SPOTIFY  I  STITCHER

 

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

PODCAST: Ik ga in gesprek met Beno Schraepen, auteur van het boek ‘Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen.’ Hij zegt: ‘In onze maatschappij heerst het idee dat mensen met een beperking het beste af zijn in aparte, gespecialiseerde omgevingen. We stellen ons geen vragen over de impact daarvan op iemands leven.’ Beno legt uit en inspireert!
PODCAST: In deze aflevering een kijkje achter de schermen! Ik vertel over hoe mijn werk geregeld mijn privé-leven raakt, over hoe mijn liedjesprogramma persoonlijker uitpakte dan van tevoren bedacht en ik duik samen met Dyanne Sleijpen in de liedjes die ik schreef. Tot slot geeft Arje 3 tips voor meer verbinding.
PODCAST: Er zijn gedachten die ervoor zorgen dat we het meedoen opgeven. En dat is zo jammer. In deze aflevering bespreek ik 3 overtuigingen die ik zelf geregeld heb. Het zijn hardnekkige overtuigingen die ervoor zorgen dat meedoen vooral niet lukt. Ik vertel je hoe ik deze overtuigingen omdenk. Zodat ze geen energievreter meer zijn maar juist een energie-gever!