Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

‘Jij mag niet meedoen!’

Wat nou als andere kinderen dit zeggen: ‘jij mag niet meedoen!’ Omdat je in een rolstoel zit, omdat je het spel niet begrijpt, omdat je niet zo snel bent vanwege je handicap… Hoe kunnen we dit omdraaien?

Wat nou als kinderen dit zeggen: ‘jij mag niet meedoen!’ Omdat je in een rolstoel zit, omdat je het spel niet begrijpt, omdat je niet zo snel bent vanwege je handicap…
Tijdens De Grote SamenspeelDag in juni 2023 nam ik een live podcast aflevering op. Met hele bijzondere gasten aan mijn eigen podcast-tafel. Beluister hier de trailer, gewoon door op ‘play’ te klikken.

Je kunt de aflevering ook beluisteren op Spotify, of Apple podcast. Typ dan ‘Makkelijker Meedoen’ in en je vindt de aflevering vanzelf. Het transcript van deze aflevering vind je hier.

 

Krachtige uitspraken van de gasten:

Guusje ter Horst:
Maar als je dus niet op een school zit waar ook kinderen zonder beperking zijn, en je speelt niet in de speeltuin waar kinderen zonder beperking zijn… hoe moet je daarmee in contact komen?

Ilse van der Put:
Als je het over het samen spelen hebt, dan gaat het ook over aanjagen van juist de kinderen die geen beperking hebben. Want op het moment dat er een speeltuin is die toegankelijk is, en je komt daar en de andere kinderen pesten je, dan kom je daar nooit meer terug.

Pauline Muijs:
Niet mee kan doen is door het spel wat ze spelen of door de toestellen waarop ze spelen. En niet mee mogen doen is dat ze zeggen: ‘maar jij mag niet meedoen, want…’ en dan komt er meestal een niet zo’n leuke reden achteraan.

Henk-Willem Laan:
Voor ons geldt dan wel, als je een kind hebt wat niet zo makkelijk contact maakt, dus hij kan niet zomaar praten, dan is het kringetje waar je mee kunt doen wel wat kleiner. Maar die plekken moet je dus wel opzoeken. We zoeken die plekken in de buurt op waar je wat langer contact kan hebben. Het leuke van kinderen vind ik altijd, ook als ze bij mijn zoon komen dat ze gewoon het lef hebben om dingen te vragen. Dat vind ik mooier dan alleen kijken. Ik moedig ook altijd aan om dingen te vragen: ‘Wil je wat vragen?’ ‘Waarom heeft ie zo’n grote ogen, waarom heeft hij een speelgoedje vast?’

Rick Brink:
Maar ik denk: het ruimte geven aan mijn beperking, en ook echt Rick ga maar met die rolstoel de wijde wereld in, ga maar met je broze botten ziekte toch achter het stuur stappen van de auto. En ik denk dat dat heel bepalend is geweest voor mijn hele leven.

 

Beluister de aflevering helemaal!


Luister deze podcast via APPLE PODCAST  I  SPOTIFY  I  STITCHER
Wil je meelezen? Het transcript van de aflevering vind je hier.

 

 

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?