Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je!

Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je! Leer meteen 5 gespreksstarters van deze meester!

Mijn zoon Arje stelt veel vragen. De hele dag door. Aan mij. Aan wildvreemden. Soms wil ik hem afremmen. Het is toch niet de bedoeling dat hij mensen lastig valt? Ik ga er heel anders naar kijken wanneer ik lees over The Grand Study. Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je!

 

Wat is de belangrijkste factor voor levensgeluk?

Onderzoekers van Harvard Medical School volgen in deze studie 268 eerstejaars aan het Harvard College van 1939 tot 1944 en volgen hen daarna in  de rest van hun leven. Het is de langstlopende studie in de ontwikkeling van volwassenen en duurt nog steeds voort.

De belangrijkste conclusie is prachtig. Ongelooflijk simpel. Want de belangrijkste factor die in een mensenleven bepalend is voor gezondheid, succes, inkomen, leiderschapsvermogen en geluk is een woord van slechts 6 letters: LIEFDE.

Om liefde écht voor je te laten werken, moet je het kunnen geven en ontvangen.
Als je openstaat voor connectie, dan leid je een rijk leven.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

 

Verschillende suggesties

Zeg hallo, glimlach vriendelijk naar onbekenden en knoop een praatje aan. In het park, de speeltuin, als je tankt of brood haalt, met die verveeld uitziende puber, in de supermarkt, op de camping… waar je ook bent… zorg dat je open staat, kijk met een nieuwsgierige blik de wereld in en ZIE de mensen om je heen.

Stiekem word ik hier wat ongemakkelijk van. Jij ook? Het voelt haast onnatuurlijk om zo openlijk een vriendelijk woord voor een onbekende te hebben. Niet dat ik ONvriendelijk ben, dat nou ook weer niet. Maar ik ben ook weer niet de uitgesproken sympathiekeling die tegen iedereen ‘hallo’ zegt en uit het niets gesprekken aanknoopt.

 

Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je

Mijn zoon lijkt een natuurtalent te zijn. Zonder enige aarzeling past Arje deze suggesties met gemak toe. Ik ken niemand die dit beter kan dan hij. Hij heeft het Williams Beuren Syndroom, een chromosomenafwijking die o.a. zorgt voor een verstandelijke beperking. Hij heeft ook een openlijke nieuwsgierigheid zonder reserves. Een dag geen mensen ontmoet, is een dag niet geleefd. Hij is een natuurtalent.

Ik besluit zijn onvermogen om aan te voelen wanneer je een vraag wel of niet kunt stellen, te zien als een gave. Als iets waar ik van kan leren. Leren van deze meester!

Doe mee!

 

5 gespreksstarters

Ik zet 5 gespreksstarters die Arje van nature gebruikt op een rij. Zo gaat het mij (en jou) zeker lukken! Overwin die kriebels, neem zijn voorbeeld over en voel hoe blij je wordt van een ogenschijnlijk klein gesprekje met die oudere buurman, de kassa-medewerker en die persoon die per ongeluk het boek in de bieb pakt dat jij wilt lenen. Wedden dat niet alleen JIJ hier blij van wordt, maar de ander ook..?

 

Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je

Na nummer 5 trakteer ik je op een anekdote waar je zeker hardop van moet lachen. 🙂
Daar gaan we.

 

1. Aan de puber

‘Heb je een beugel?’ vraagt Arje aan elke 11 tot 15 jarige die hij tegenkomt. Ze nemen hem dan vaak van top tot teen op. Zou het een strikvraag zijn? Na een voorzichtig bevestigend antwoord vraag Arje direct: ‘Mag ik ‘m zien?’

Op dat moment zijn er 2 scenario’s mogelijk.
a. De tiener in kwestie kan zoveel openheid niet weerstaan en glimlacht breeduit.
b. De tiener kijkt vragend naar mij.

‘Arje vindt je beugel heel mooi,’ leg ik dan uit.
‘Ik wil er één voor mijn verjaardag,’ zegt Arje dan zonder blikken of blozen. Waarop er meestal een vrolijk gesprekje ontstaat over de verschillende beugels die er zijn, of het pijn doet en wanneer je er nou eentje krijgt (of niet).

 

2. Aan mensen in de supermarkt

In de supermarkt vraagt Arje mensen lukraak wat ze in hun karretje hebben liggen. Er zijn mensen die na enige aarzeling vertellen wat ze gaan kopen. ‘Bah, dat vind ik vies,’ zegt hij dan. Of: ‘Ooooh lekker,’ waar dan de volgende reactie weer op volg.t Weer anderen maken meteen van de gelegenheid gebruik om Arje’s groentekennis te testen. En voilà! Zo wordt boodschappen doen niet een anoniem klusje waarbij je bij thuiskomst verzucht: ‘iedereen is alleen maar met zichzelf bezig’, maar een sociale gebeurtenis. In mijn voorleesboek ‘Len en zijn broer, een verhaal waarin iedereen meedoet‘ staan een aantal van deze anekdotes.

 

 

3. Aan iedereen die je tegenkomt

Heb je een ring om, oorbellen in, of maak je foto’s met je telefoon… dan trek je meteen Arje’s onverdeelde aandacht. En dat laat hij je weten ook:
‘Wat heb je mooie oorbellen!’
‘Wow, wat een coole iPhone heb jij!’
Vervolgens ontstaat er bijna als vanzelf een gesprekje over sieraden, telefoons, of waar hij dan ook een compliment over maakte.

Dit is misschien wel de sterkste gespreksstarter die Arje toepast. Zelfs iemand die z’n dag niet heeft, krijgt een glimlach op z’n gezicht van een compliment.

 

4. Aan andere campinggasten

Op de camping vraagt Arje aan elke voorbijganger: ‘Wat ga je doen?’ Niet iedereen wil vertellen dat ze op weg zijn naar de wc. Maar meestal ontstaat er een vrolijk gesprek over de dagplanning van de desbetreffende persoon. Een waterkraantje bij onze eigen kampeerplek is goud waard. Iedereen komt bij ons water halen. In no time kent iedereen Arje en iedereen kent hem. Als we over de camping lopen, zwaait hij alsof hij de mensen al jaren kent, terwijl ze er nog geen paar dagen staan.

5. Aan kennissen die je toevallig tegenkomt en waarbij het gesprek stokt

Arje vertelt gewoon wat hem bezighoudt. ‘Ik ben bijna jarig’, of ‘Vanmiddag ga ik voetballen,’ of ‘Morgen ga ik weer naar school.’ Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

 

Jouw doel van vandaag

Vandaag ga ik strooien met complimenten. Ik denk ze vaak, maar spreek ze niet altijd uit. En jij? Welke van deze 5 gespreksstarters past het best bij jou? Probeer er vandaag nog eentje uit. Zie het als je ultieme doel vandaag om een lach op iemands gezicht te toveren.

Misschien heb ik je nog niet overtuigd en aarzel je nog een beetje. Dan nodig ik je uit om nog even te lezen hoe oprechte gesprekken kunnen leiden naar onverwachte verrassingen. Dit is de verrassings-anekdote die ik je beloofde! Het gaat zeker weten een glimlach op je gezicht toveren. Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je. Komt ie:

 

Een gesprek beginnen met een wildvreemde? Arje (12) leert het je

We zijn al een tijdje op zoek naar nieuwe tuinmeubels. We struinen het internet af, pinnen leuke plaatjes op pinterest, checken marktplaats en gaan naar een tuinmeubelzaak. De verkoper doet zijn uiterste best om ons een tafel te verkopen.

Als hij even stopt met praten, grijpt Arje zijn kans:

‘Hoeveel jaar ben jij?’

De verkoper aarzelt. Heeft hij Arje’s niet altijd even verstaanbare vraag goed gehoord?
Arje’s broertje Loek merkt het en zegt: ‘Hij vraagt hoe oud je bent.’

‘Hoe oud ik ben? 24,’ zegt de verkoper weifelend.
‘Heb je een ring om?’ vraagt Arje.
De verkoper kijkt even naar zijn hand.
‘Ja,’ zegt hij.
‘Ben je getrouwd?’ Arje’s vragenvuur gaat onverminderd door.

De verkoper krijgt er inmiddels plezier in en ontspant een beetje.
‘Ja,’ zegt hij lachend.
‘Met een hele mooie vrouw.’

Er valt een stilte.

‘En een hele lieve,’ voegt de verkoper er gauw aan toe.

Weer is het even stil. Ik zie de radertjes in Arje’s hoofd op volle toeren draaien.

‘Heb je twee vrouwen dan?’ vraagt hij dan.

 

Lees hier nog meer verhalen over Arje’s onbevangenheid:

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?