Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Deze 3 levensvaardigheden wil jij ook hebben

We gaan naar de musical Mamma Mia samen met andere kinderen en mensen met het Williams Syndroom. Raken de spelers van hun à propos door de onverwacht grote publieksparticipatie?

Deze 3 levensvaardigheden wil jij ook hebben! Ik realiseer het me wanneer we naar de musical Mamma Mia gaan, samen met andere kinderen en mensen met het Williams Syndroom. ‘Nog een Arje!’ roept Arje weer, als er een ander jongetje met het Williams Syndroom voor zijn neus staat. Hij schudt handen, zegt voortdurend zijn naam en wijst dan op zichzelf. Vrolijk herhaalt hij de namen van de andere kinderen. Hij spreekt ze steeds verkeerd uit, maar hij merkt het niet. Hij is volledig in zijn element.

 

Confronterend

Er zijn ook volwassenen met hetzelfde syndroom als Arje aanwezig. Een aantal jaren geleden vond ik het erg confronterend om hen te zien. Inmiddels ken ik velen persoonlijk en ben ik op de één of andere manier heel trots op ze.

 

Het zijn net broers!

‘Het konden wel broers zijn’, laat mijn zus weten als ik een foto doorstuur in de familie-app. En inderdaad, een dagje op stap met de Nederlandse Vereniging van het Williams Syndroom voelt als een hele vrolijke familiedag, terwijl we helemaal geen familie van elkaar zijn. Met deze gezinnen delen we lief en leed. We hebben aan een half woord genoeg.

 

Deze 3 levensvaardigheden wil jij ook hebben

Tijdens de lunch vertelt het bestuur van onze vereniging waar ze zich sterk voor maken. Een microfoon heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen en volwassenen met het Williams Syndroom. Na een tijdje heeft een aantal van hen zich erom heen verzameld. Af en toe nemen zij ook het woord. Met verbazing luister ik naar het gemak waarop ze met oprechte dankbaarheid hun verhaal vertellen. Er vallen geen stiltes, geen ongemakkelijke ‘eeeeehs’, ze hoeven niet na te denken over de woorden die ze kiezen. … Onbevangen zeggen ze wat ze kwijt willen. Mamma Mia! Wat een prachtige eigenschap, bedenk ik. Wat zou ik daar graag wat meer van hebben. Altijd maar nadenken, twijfelen en afwegen helpt me niet altijd.

 

De musical begint!

Als we plaatsnemen in het Beatrix Theater in Utrecht, beslaan we met bijna 200 mensen een groot deel van het publiek. De musical Mamma Mia kan elk moment beginnen. Arje verheugt zich op Super Trouper en Loek op Mamma Mia (we hebben geoefend!). Veel kinderen dragen net als Arje een geluidsbeschermer om de harde muziek te dempen.

 

Zijn de spelers van hun à propos?

Ik weet niet of ik het me verbeeld, maar even lijkt het alsof de spelers van hun à propos zijn, verrast door de onverwacht grote publieksparticipatie.

Elk grapje is nóg grappiger als je er oprecht en hardop van lacht.
Elk liedje nóg mooier als je het beleeft vanuit je tenen.
Elk praatje is nóg betekenisvoller wanneer je spreekt vanuit je hart.

Helemaal wanneer je je totaal niet druk maakt over wat een ander daar nou van vindt… Mamma Mia! Deze 3 levensvaardigheden wil jij ook hebben!

Deze 3 levensvaardigheden wil jij ook hebben!

Terwijl alles steeds sneller gaat, steeds vluchtiger wordt en genieten steeds meer aan voorwaarden is gebonden, besef ik dat ik zojuist niet alleen toeschouwer ben geweest van een musical…. maar ook van 3 kwaliteiten, die niet alleen ik wil hebben. Maar ik denk iedereen! Deze 3 levensvaardigheden wil jij ook hebben:

  1. In het moment zijn, oprecht genieten van hetgeen zich voordoet.
  2. Onbevangen zijn, je niet laten afremmen door verwachtingen van anderen.
  3. Moeiteloos je dankbaarheid naar anderen durven uitspreken.

 

___

De 3 cruciale vragen die meedoen makkelijker maken

Is het voor jouw kind ook niet vanzelfsprekend om mee te kunnen spelen? Om vrienden te maken? Om speelafspraakjes te maken? Kan jouw kind ook niet zelf de straat op of de speeltuin in? Terwijl je kind het wél graag zou willen? Ik ontdekte dat er 3 vragen zijn die ik mezelf kan stellen om mijn zoon hierbij te helpen. Zo maak ik keuzes die niet uitgaan van mijn zorgen, maar van zijn sterke kanten. Ik schreef er een e-book over, dat ik gratis naar je toestuur. Zo wordt meedoen makkelijker!

 

Lees hier meer over dit wonderlijke talent om contact te maken met anderen:

 

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?