Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Dit zijn de mooiste inclusie liedjes

Dit zijn de mooiste inclusie liedjes ooit gemaakt. Aandacht voor diversiteit, aandacht voor samen en in elk lied wel een liefdevolle uitnodiging om er iets mee te doen. Beluister ze in deze playlist op Spotify!

Dit zijn de mooiste inclusie liedjes. Ik zette ze allemaal in deze Spotify Playlist! Organiseer je een bijeenkomst over inclusie of meedoen? Zet de Playlist aan tijdens de inloop, pauze, of borrel. Zo komt iedereen moeiteloos in de juiste mindset. Of luister er gewoon lekker naar omdat je er net zo van houdt als ik. Heb je suggesties? Mail me dan: info@maudwilms.nl of stuur me een bericht via instagram: @makkelijkermeedoen

 

Hoe het begon

Naast het schrijven van blogs en het kinderboek ‘Len en zijn broer, een verhaal waarin iedereen meedoet’, schrijf ik ook liedjes. Eigenlijk is het daarmee allemaal begonnen, want toen ik 13 was schreef ik mijn eerste lied. Daar ben ik nooit meer mee opgehouden.

Maar toen Arje geboren werd in augustus 2009, wankelde dat even. Hoe kon ik nou parttime als docent Engels werken op een middelbare school, in het weekend vrolijk op de leukste podia optreden als er thuis een kind voortdurend lag te huilen? Ik annuleerde mijn optredens om me te doen wat ik moest doen: voor Arje zorgen.

 

Toch veranderde het

Het was echter óók Arje die me na een paar maanden van gedachten deed veranderen. Want wat bleek? Arje houdt net zoveel van muziek als ik! Ik ontdekte dat ik pas écht contact met hem kreeg wanneer ik voor hem zong.

 • Juist door muziek leerde hij hoe de dag eruit zag.
 • Juist door muziek kon ik hem duidelijk maken welke activiteit was aangebroken.
 • Juist door de liedjes die ik voor hem zong, leerde hij praten.

Overtuigd van de kracht van muziek, begon ik als vanzelf weer liedjes te schrijven.

 

BuitenGewoon

In 2016 kon ik hierdoor een heel album opnemen, getiteld BuitenGewoon. In dit blog deel ik de 3 liedjes waarvan ook een videoclip werd opgenomen. Maar ik begin met het delen van mijn inclusieve playlist op Spotify. Dit zijn de mooiste inclusie liedjes!

 

Dit zijn de mooiste inclusie liedjes

Op deze playlist heb ik liedjes voor je verzameld die aandacht hebben voor diversiteit en voor het gevoel van samen. Ik heb ze dus niet gekozen op basis van genre, maar juist vanwege het onderwerp, de tekst of de boodschap achter de liedjes.

We gaan van the Beatles naar Douwe Bob.
Van Melanie naar Jewel.
En van Alanis Morrissette en Bob Dylan naar… juist, Maud Wilms! 🙂

Als je in Spotify de playlist ‘liked’ door te klikken op het hartje, kun je er zo vaak naar luisteren als je wil. Ook volg je op deze manier deze playlist. Als ik er dus een nieuw liedje opzet, ben jij de eerste die het merkt!

Dit zijn 3 liedjes waarvan ik een videoclip maakte

Oké, gauw door naar de liedjes waarbij ik geïnspireerd werd door Arje en Loek!

 

 1. BuitenGewoon
  Dit liedje schreef ik samen met Karl Adams. En dit lied heeft al heel veel meegemaakt. Ik zong het op de Sociale Top in 2018 midden op het Domplein van Utrecht. Ook zong ik het tijdens de ondertekening van het 16-punten-plan van het VN Verdrag Handicap op het Ministerie van OCW. Check it out:
 2. Jouw mama zijn
  De reacties op dit liedje waren ongekend. De clip werd op facebook bijna 50.000 keer bekeken… de reacties waren oorverdovend. Want hoe doe je dat eigenlijk? Moeder zijn van een kind dat zoveel meer van je nodig heeft dan je ooit voor mogelijk had gehouden? Ik schreef dit lied in een periode dat ik veel voor hem zorgde en ik me best eenzaam voelde. Daar krijg je dan weer mooie liedjes van… Tissues bij de hand!
 3. Brother Love
  Dit liedje schreef ik speciaal voor mijn jongste zoon Loek. Ondanks dat hij zijn eigen gang gaat, wordt er ook best veel van hem gevraagd. Dit is een liefdevolle ode aan hem. In de videoclip (die ik opnam in 2016), komen er fragmenten voorbij uit onze eigen privé-collectie! Ook zie je foto’s van andere kinderen met het Williams Syndroom (hetzelfde syndroom als Arje heeft) en hún broertjes en zusjes.

Dit waren ze!

Ik hoop dat je geniet van de liedjes en geregeld de liedjes uit Mauds inclusieve playlist aanzet!
Het is namelijk best moeilijk om het belang van meedoen voortdurend in het vizier te houden. Zeker in periodes waarin andere dingen, zoals zorg- en ziekenhuisafspraken, de overhand hebben. En al helemaal als het lukt, wanneer jij  je er sterk voor maakt. De liedjes in deze playlist zijn een ‘gentle nudge’ voor wanneer je die even nodig hebt.

Heb je suggesties of aanvullingen die niet kunnen ontbreken in deze playlist?
Aarzel niet en mail me! Dan voeg ik ze toe!

 

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?