Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

De 7 leukste samen-speel spelletjes!

Arje (12) heeft een verstandelijke beperking. Hij houdt ervan om samen te spelen, maar begrijpt vaak de spelregels niet. Daarom probeer ik heel veel uit. Deze spelletjes werken wél!

Een pion bewegen over een speelbord of kaarten in de hand houden… dat is motorisch echt heel moeilijk voor Arje. Tel daar een korte spanningsboog, gevoeligheid voor geluid bij op, en het begrijpen van de spelregels bij op… en vind dan nog maar eens spelletjes dat hij wél leuk vindt. En dus probeer ik een heleboel uit om te ontdekken welk spel hij wél kan spelen. Dit zijn de 7 leukste samen-speel spelletjes!

In dit blog vind je de resultaten van mijn zoektocht: 7 spellen die Arje leuk vindt om te spelen. Ik leg elk spel kort uit, vertel je voor welke leeftijd het spel geschikt is en hoe oud Arje was toen hij het spel kon spelen. Daarnaast deel ik mogelijke drempels én hoe je het spel kunt aanpassen aan het niveau van elke speler!

Zo kun jij inschatten of het spel ook voor jouw kind geschikt is. Let the games begin! Dit zijn de 7 leukste samen-speel spelletjes!

 

{Doe je door mijn blog een cadeau-idee op voor jouw kind? Fijn dat ik kon helpen! Bestel het spelletje van je keus dan via de link in dit blog. Ik ontvang dan een klein percentage van jouw aankoop bij bol.com. Je betaalt hiervoor zelf natuurlijk niets extra’s.}

 

De 7 leukste samen-speel spelletjes!

1. De sjoelbak

Ik geloof niet dat we de lockdown waren doorgekomen zonder deze sjoelbak. Hij lag standaard op twee ikea tafeltjes bij ons in de gang. Mét pen en papier zodat je kon bijhouden of je meer punten had dan de vorige dag. Voor een family-night legden we hem op de keukentafel (met een tafelkleed eronder). En als je klaar bent met spelen, zet je hem rechtop tegen een muur, zonder dat ie veel plek in beslag neemt.

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes, een feestje, family night.
  • Leeftijd:
    Vanaf 6 jaar, voor Arje werd het leuk vanaf 9 jaar en hij speelt het nu (12 jaar) nog steeds.
  • Aantal spelers:
    Zoveel je wil.
  • Duur van het spel:
    5-10 minuten per speler (als je het volgens de officiële regels speelt). Het spel duurt langer als er meer spelers meedoen: dan word je wachttijd groter.
  • Mogelijke drempel:
    Het geluid van tegen elkaar aan tikkende stenen kan een drempel zijn. Arje kan erg van dat geluid genieten, maar alleen als hij zélf speelt. Als iemand anders speelt, zet hij vaak even zijn geluidsdemper op.
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Heel veel! We spelen haast nooit met de officiële spelregels, maar verzonnen eindeloze variaties: Met minder stenen, doorgaan tot alle stenen erin zitten, alleen in de I of de IV (etc), samenwerken, om de beurt een steen, en ga zo maar door.

 

Deze sjoelbak hebben wij:

2. Stef Stuntpiloot

Arje en Loek kregen dit spel van hun oom. Die weet wat leuk is! Stef Stuntpiloot staat in het midden en draait rond om de kippen uit hun hok te meppen. Elke speler kan dit voorkomen door met z’n hand te drukken op de ‘hendel’. Op die manier laat je Stef óver je kippen vliegen. Je bent af als alle 3 je kippen door Stef uit hun hok gemept zijn. Arje speelt het spel niet alleen als er een klasgenootje langskomt, ook oma vindt het leuk dit spel te spelen!

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes, een feestje, family night.
  • Leeftijd:
    Vanaf 6 jaar, voor Arje kreeg het spel toen hij 10 werd, maar had dit al kunnen spelen op z’n 8e. Dus heel jammer dat we dit spel niet eerder ontdekt hebben (doe er je voordeel mee!). Hij is nu 12 en speelt het nog steeds graag als een vriendje langskomt.
  • Aantal spelers:
    2-4
  • Duur van het spel:
    2-6 minuten (ideaal voor kinderen met een korte spanningsboog).
  • Mogelijke drempel:
    Laat gevoelige kinderen even wennen aan het ronddraaien van Stef en het geluid dat het maakt.
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Je kunt de hendel van elke speler afzonderlijk op een moeilijke of makkelijke stand zetten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een speler 3 kippen te geven (makkelijker) en een andere 2 of 1 (moeilijker).

 

Dit is Stef Stuntpiloot:

3. Regenwormen Junior

Arje vindt het lastig om pionnen te verplaatsen, maar dobbelen vindt hij fantastisch! In deze vereenvoudigde versie van regenwormen, kan hij goed meedoen. Snel uit te leggen, echt een perfect 1e dobbelspel! In vergelijking met het ‘echte’ Regenwormen spel, hebben de dobbelstenen in dit spel alleen plaatjes (en geen puntjes).

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes
  • Leeftijd:
    Vanaf 5 jaar, Arje begon dit leuk te vinden vanaf z’n 8e. Hij is nu 12, en speelt het spel nog steeds.
  • Aantal spelers:
    2-5
  • Duur van het spel:
    10-15 minuten
  • Mogelijke drempel:
    Qua begrip is dit spelletje voor Arje wat lastig, maar hij geniet van het dobbelen. Is dat voor jouw kind ook zo, maak dan teams of help je kind bij het kiezen. Voor gevoelige kinderen zal het even slikken zijn dat een ander ook iets van je kan afpakken. Je kunt er in het begin voor kiezen om dit niet te doen, zodat je het spel eerst een aantal keren zonder tranen kunt spelen 😉
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Voor je het spel volgens de officiële regels speelt, kun je de eerste keren tijd nemen om het spel te ontdekken: laat de spelers lekker om de beurt dobbelen, en ze de afbeeldingen sorteren. Werk vervolgens in de keren erop steeds meer toe naar de officiële spelregels.

 

Check hier Regenwormen Junior:

Dit waren al 3 ideeën van de 7 leukste samen-speel spelletjes. Op naar de volgende 4:

4. Clics

Ik weet dat dit geen spel is, maar poeh, wat heeft dit constructiemateriaal gezorgd voor vele momenten samen spelen! De losse clics liggen fijn in de hand en zijn een slag groter dan lego blokjes. Je klikt ze gemakkelijk in elkaar, en dan hoor je een klik-geluid. Een bouwer heeft zo snel het gevoel: ‘ik kan dit!
We kochten eerst deze beginners-ton, en vroegen daarna met sinterklaas en met Arje’s verjaardag losse uitbreidingen, die we in een grote bak erbij deden. De bouwwerken die hij maakte werden zo steeds groter. Als er kinderen komen spelen, wordt er altijd wel even met de Clics gebouwd. In de praktijk betekent dit dat Arje en z’n vriendje ieder voor zichzelf bouwen, en ondertussen gezellig zitten te kletsen.

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes, vakantie.
  • Leeftijd:
    Vanaf 4 jaar, Arje begon dit leuk te vinden vanaf z’n 6e. Hij is nu 12. Inmiddels speelt hij er in fases mee. Soms zet ik de bak op zolder, en na een maand of 2 haal ik hem weer naar beneden, dan begint hij weer euforisch te bouwen.
  • Aantal spelers:
    2-4. Als je met meer vriendjes wil bouwen, dan heb je wat meer clics nodig.
  • Duur van het spel:
    Zolang het leuk is
  • Mogelijke drempel:
    Geen
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Er zit een boekje bij met voorbeelden. Maar Arje bouwt eigenlijk het liefst z’n eigen bouwwerken. Daarnaast hebben we ook met challenges gewerkt: ‘kun je dit in 2 minuten nabouwen?’ Timer aan en gaan! Leuk met vriendjes!

 

Dit is een fijne box om mee te starten:

 

Je kunt ook gaan voor deze startersbox in andere kleuren:

 

 

5. Yahtzee

Ja, nog een dobbelspelletje! Dobbelen is iets wat Arje kan en waar hij van geniet. Arje is er gek op wanneer hij 5 zessen gooit en het lukt hem tot onze verbazing nog vaak ook. Dit spel kan hij echter niet als solo-speler meespelen en dus vormt hij een duo met iemand die hem helpt kiezen en schrijven. Het is echter een heel fijn spel om te spelen als gezin. Z’n broertje Loek vindt dit namelijk ook een leuk spel, zo komen ze allebei aan hun trekken. Hier gooit Arje Yahtzee toen hij samen met vriend Maik een team vormde:

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes, vakantie.
  • Leeftijd:
    Vanaf 6 jaar, Arje begon dit leuk te vinden toen hij 10 was, en we spelen het nu nog steeds.
  • Aantal spelers:
    2-6
  • Duur van het spel:
    15-60 minuten
  • Mogelijke drempel:
    Als er meer spelers meedoen, duurt het spel langer (voor Arje dan vaak té lang). Daarnaast is een zachte binnenkant van de beker fijn, dat zorgt voor minder lawaai. Je kunt zelf een theedoek op de tafel leggen om ook het geluid van de dobbelstenen te verminderen, werkt goed!
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Bouw de moeilijkheid langzaam op. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen met de bovenkant op het scoreblad te spelen. En de keer erop met alleen de onderkant. Zo duurt het spel minder lang, en kun je in stappen naar de officiële spelregels spelen. Daarnaast is het voor Arje fijn om met iemand samen te werken. Eerst met mij (of RJ), later kan z’n broertje of een vriendje deze rol overnemen.

 

Deze versie heeft een zachte binnenkant, leg zelf een theedoek op tafel om het geluid te verminderen:

We gaan gauw door naar de laatste 2 ideeën van de 7 leukste samen-speel spelletjes!

 

6. Dodgeball

Een spelletje met hetzelfde principe als Stef Stuntpiloot. Vier spelers moeten ervoor zorgen dat hun eigen pingpong-balletje er niet af geslagen wordt door de ronddraaiende dodgeball-speler in het midden. Dit krijg je voor elkaar door met je ene hand op tijd de hendel in te drukken. Ondertussen moet je met je andere hand balletjes op elkaar rijgen. Dus je moet meerdere dingen tegelijk doen! Dit zorgt voor hilarische chaos! De balletjes rijgen is voor Arje heel lastig, maar het spel leent zich geweldig goed om voor elke speler eigen aanpassingen te maken, zodat iedereen op z’n eigen niveau kan meedoen.

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes, family night
  • Leeftijd:
    Vanaf 6 jaar. Arje is nu 12 en speelt dit spel pas net. Ik denk dat hij kon starten met dit spel toen hij 10 jaar was.
  • Aantal spelers:
    2-4
  • Duur van het spel:
    2-5 minuten per spelletje
  • Mogelijke drempel:
    Laat gevoelige kinderen even wennen aan het ronddraaien en aan het geluid daarvan.
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Het ronddraaien gaat ad hoc en heeft twee snelheid-niveau’s die je zelf kunt instellen. Als je volgens de spelregels speelt, moet je veel tegelijk doen en wordt er veel van je motorische vaardigheden gevraagd. Maar je kunt met dit spel voor iedere speler z’n eigen moeilijkheidsgraad bedenken. Arje rijgt de balletjes bijvoorbeeld niet aan elkaar, maar legt de balletjes in een extra bakje dat ik op tafel zet. Oefening baart kunst, je wordt er vanzelf steeds beter in.

 

Dit is Dodge Ball:

7. Tiptoi

Arje is gek op boeken én op geluid. Maar alleen wanneer het een onderwerp is dat hem écht interesseert. Tip Toi heeft een boekencollectie, verschillende spelletjes en nog meer opties, maar we zijn vooral fan geweest van de boeken. Door er met de speciale pen op te tippen vertelt een stem informatie, worden er liedjes gezongen en geluiden nagebootst. Ondanks dat Tip Toi eigenlijk bedoelt is om alleen te spelen, dook hij juist heel vak samen met een vriendje in de boeken.

  • Ideaal voor:
    Even tussendoor, spelen met vriendjes, vakantie
  • Leeftijd:
    Vanaf 4 jaar. Hij kreeg z’n eerste boek toen hij 7 werd. De collectie werd uitgebreid met Sinterklaas of als hij jarig was. Hij is nu 12, en we merken dat de aandacht voor de Tip Toi nu wat minder wordt.
  • Aantal spelers:
    1-2
  • Duur van het spel:
    Zolang je zelf wil
  • Mogelijke drempel:
    Je moet de juiste software downloaden op de pen. Het is mij gelukt! Dus dat gaat jou ook lukken! In het begin moet je je kind waarschijnlijk even helpen met hoe het werkt, en de symbooltjes uitleggen.
  • Aanpas-mogelijkheden:
    Wat de Tiptoi vertelt, verandert elke keer doordat je kind ook steeds handiger wordt het tippen op de verschillende symbolen en tekeningen. Zo blijft het lang interessant.

 

Dit is de starter-set van Tiptoi. De speciale pen die je nodig hebt zit erbij:

 

Zo, dit waren ze, de 7 leukste samen-speel spelletjes!

Dit waren ze. De 7 leukste samen-speel spelletjes. Ik hoop dat ik je wat ideeën heb gegeven om vooral ook lekker te gaan spelen. Nodig de buurtkindjes uit als het regent, en maak er iets gezelligs van. Mijn extra tip is: speel een nieuw spel eerst een aantal keren met je kind, vóór je het samen met andere kinderen speelt. Zo kun je zelf uittesten wat voor jouw kind handige aanpassingen zijn.

Ik wens je heel veel speelplezier!

 

____

Het spel waaraan iedereen kan meedoen

Op zoek naar een leuk spel waar iedereen aan mee kan doen? Tijdens een familiefeestje? Wanneer vrienden met kinderen op bezoek komen? Oudjaarsavond? Pasen? Kerst? ’t Maakt niet uit! Selfie Hunt is hét spel waaraan iedereen kan meedoen. Je past het eenvoudig aan je eigen wensen aan. Supersnel. Supersimpel. Download hier de .pdf met printable. Veel plezier!

 

 

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?