Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Len en zijn broer

Lens broer Steef heeft een verstandelijke beperking. Het boek geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een verhaal waarin iedereen meedoet.

Over Len en zijn broer

Len is zeven jaar. Zijn broer is al negen, maar lijkt soms nog wel een peuter. Hij kan nog niet eens zelf de rits van zijn jas dichtmaken. En soms wordt hij ineens heel erg boos. Langzaam leert Len anders naar zijn broer te kijken.
Dat vindt Len een kleine gitaar op zolder. Hij verstopt ‘m op zijn kamer. Samen met Jikke, zijn nieuwe buurmeisje, leert hij erop spelen. Hij geeft zich op voor de talentenjacht op school. Maar meedoen is spannender dan hij dacht…

Voor wie is het boek?

  • Het is een écht voorleesboek voor kinderen van 6 t/m 9 jaar.
  • Kinderen die ook een broer of zus hebben met een lichte tot matige verstandelijke beperking zullen zich in Len herkennen.
  • Voor andere kinderen is het een veilige kennismaking met kinderen die een handicap hebben.
  • Achterin het boek staan vragen per hoofdstuk als gespreksstarter voor jou en je kind!
  • Het boek telt 160 bladzijden en 13 tekeningen van @ninamaakt.

Over de auteur van ‘Len en zijn broer’

Hoi, ik ben Maud Wilms, en ik schreef het voorleesboek Len en zijn broer.

Toen mijn zoon Loek 7 jaar was, had hij vragen over de verstandelijke beperking van zijn oudere broer Arje.

Ik zocht naar een boek wat kon uitleggen hoe gezellig én hoe lastig het soms is om een broer te hebben met een verstandelijke beperking. Maar ook een boek dat laat zien dat kinderen met een beperking gewoon kunnen opgroeien in de buurt.
Ik vond echter alleen informatieve of prentenboeken, of juist met het verouderde idee dat dat juist niet kan. Ik miste positiviteit, wederkerigheid en samen opgroeien. Daarom besloot ik het boek zélf te schrijven, zodat ik het aan Loek voor kon lezen.

Natuurlijk is het boek gebaseerd op gebeurtenissen die we zelf meemaakten. De anekdotes zijn dan ook uit ons leven gegrepen.

Achterin het boek vind je na elk hoofdstuk een vraag. Dit zorgt ervoor dat je met je eigen kind in gesprek kunt gaan. Hoe is het voor jouw zoon of dochter om een broer of zus te hebben met een beperking? Ik wens je heel veel voorleesplezier toe én hoop dat veel kinderen door het boek begrijpen dat iederéén talenten heeft, ook al lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo.

Reviews

Volg auteur en illustatrice op instagram!

Nina van @ninamaakt maakt de mooiste en leukste tekeningen EVER. Telkens als ik een tekening van haar zie word ik er vrolijk van. Ik ben er trots op dat we samenwerkten! Ze illustreerde 13 tekeningen voor het boek.

Volg haar op Instagram: @ninamaakt

Auteur Maud Wilms kun je op Instagram volgen via @makkelijkermeedoen