Verhalen en ideeën voor wanneer meedoen niet vanzelf gaat

Selfie Hunt: iedereen kan meedoen met dit spel!

Als Arje meedoet aan een Selfie Hunt, denk ik dat hij zonder moeite mee kan doen. Het loopt echter anders. Of toch niet? 

Arje (10) windt er geen doekjes om: ‘Maik is mijn beste vriend.’ Maik is 16 en komt op bezoek. Hij is de zoon van vrienden en torent hoog boven Arje uit. Wil zijn scooter rijbewijs gaan halen. Heeft al een zware stem. En als Maik in de buurt is, zet Arje meteen zíjn stoere stem op. Wat gaan we doen zodat er écht een fijn samen-speel moment is? Selfie Hunt: iedereen kan meedoen met dit spel!

 

Het plan voor zondagmiddag

Op zondagmiddag komt Maik met zijn familie langs. Zijn zusjes van 11 en 13 zijn er ook. De grote mensen borrelen, de kinderen spelen. Althans, dat is het plan.

 

Spelen is best moeilijk

Want spelen… dat is voor Arje  in het algemeen best moeilijk. Hij houdt het gauw voor gezien. En écht mee spelen… dat groeit hem gauw boven zijn pet. Hij reageert vanuit zijn eerste impuls en die draait vaak om hem zelf. Het eind van het liedje is dan vaak dat Arje in zijn eentje, NAAST de anderen speelt. Iets dat perfect past bij zijn ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 3 jaar. Op zich is daar niet mis mee, maar toch probeer ik manieren te zoeken waarin samen spelen wél lukt en iedereen er lol aan beleeft: want dan is het voor iedereen genieten!

 

Selfie Hunt: iedereen kan meedoen met dit spel!

Nu moet je weten dat Arje helemaal dol is op foto’s maken. Geef ‘m een fototoestel en hij maakt de ene foto na de andere. Mensen met een camera zijn niet veilig. Als hij in de gaten krijgt dat je een fototoestel bij je hebt, krijgt hij je binnen 2 minuten zover dat hij een foto mag maken met JOUW camera.

Ik geef toe, Arje’s fascinatie voor camera’s komt me soms slecht uit.
Als ik haast heb bijvoorbeeld.
Of als Arje binnen 25 minuten de twaalfde onbekende aanspreekt.

Maar zondag besluit ik Arje’s interesse voor foto’s en fototoestellen te gebruiken voor een groepsactiviteit tijdens de borrel met zijn beste vriend:

Ik maak een Selfie Hunt.

 

Wat is een Selfie Hunt?

Bij een Selfie Hunt krijg je een lijstje waarop allemaal dingen staan. Je zoekt die dingen op, en maakt er een selfie van. Er is maar één spelregel: iedereen moet op de selfie staan.

Arje is meteen enthousiast. Hij haalt zijn telefoon van stal en laat hem zichtbaar opgetogen aan iedereen zien.

Met enige aarzeling tuigt het vijftal achter springende Arje aan naar de woonkamer, met Maik’s telefoon in de aanslag. Daar begint de Selfie Hunt. Na een kwartier willen ze naar buiten om daar foto’s te maken. Arje mag eigenlijk nooit alleen naar buiten. Ik realiseer me dat dit een kans is om ook Arje het ultieme gevoel van vrijheid te geven: zonder papa of mama de buurt in.

Ik instrueer Maik kort over hoe hij Arje kan helpen bij het oversteken en daar gaan ze.

Potverdorie, nou heeft hij toch niet meegedaan

Twintig minuten later zijn ze terug. ‘Het is gelukt!’
Samen bekijken we de foto’s op Maik’s telefoon. Ik zie vrolijke gezichten. Wat zijn ze creatief geweest met het vinden van de voorwerpen die ook op de foto moesten!

Maar ineens besef ik dat Arje op veel foto’s als enige niet IN de camera kijkt, maar naar zijn eigen telefoon.

 

Potverdorie, denk ik enigszins teleurgesteld. Nu kon Arje meespelen bij een spel dat helemaal op hem is afgestemd, en is hij tóch nog steeds ‘op zichzelf’.

Tegelijkertijd bedenk ik dat de groep hem waarschijnlijk wel 100 keer gemotiveerd heeft: ‘Arje, kijk in de camera!’
Mijn waardering voor hen in elke foto waarop dat wél gelukt is, groeit met de minuut.

 

Verbluft scroll ik door de foto’s

‘s Avonds, als Arje en Loek in bed liggen, vind ik Arje’s telefoon op de bank. Als ik in de foto-app kijk, ben ik stomverbaasd. Arje heef 1100 foto’s gemaakt. 1100! Verbluft scroll ik er doorheen.

Hij is mee op pad gegaan.
Heeft een avontuur beleefd.
Staat op elke foto.
En heeft het proces van de Selfie Hunt van begin tot eind weten vast te leggen.

Hoe kan ik denken dat hij niet heeft meegedaan?

Een greep uit de foto’s die hij maakte, zie je hier:

 

Speel zelf ook Selfie Hunt!

Dit superleuke spel speelt iedereen mee! Als er vrienden met kinderen langskomen, op een feestdag, als opdracht tijdens een speurtocht… kortom op elk moment dat je iets leuks samen wilt doen, waaraan iedereen kan meedoen. In deze pdf leg ik het spel kort uit, geef twee voorbeelden die je direct kunt gebruiken, benoem variaties om het spel moeilijker of makkelijker te maken én er zit ook nog een lege format bij. Print ‘m uit, vul ‘m in en je hebt je eigen Selfie Hunt die helemaal past bij het niveau van de spelers, het speelveld of het thema dat je gebruikt. Heel veel plezier gewenst!

Gaat meedoen voor jouw kind (ook) niet vanzelf?

Ik ontdekte 3 vragen die het een stuk makkelijker maken.

Meer lezen

Şirin (37) en Noortje (36) kennen elkaar van de peuterklas en zijn sindsdien vriendinnen. Mijn nieuwsgierigheid naar hun vriendschap is groot: Şirin is mijn nichtje. Noortje heeft het Williams-Beuren Syndroom; hetzelfde syndroom als mijn zoon Arje.
In dit voorleesboek heeft Len’s broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen meedoet.
Als Arje (9) naar het speeltuintje om de hoek wilt, gaat er altijd iemand mee. Maar wat zou het fijn zijn als Arje zelfstandig de deur uit kan wandelen. Om anderen te ontmoeten en samen te spelen. Kan Arje alleen naar de speeltuin?